The bible is the holy book for Christians, it is the best selling book till date, it is also the most ancient book still in existence. Every christian is expected to have a copy of this book and also have a good knowledge of the content. Many people find it difficult to familiarize themselves with the content of the bible while many also have each particular chapters and verses at their finger tips. The bible contains different stories and events that happened in the past, lets just say that it is a history book, and it is very important to be aware of our history to be able to control the future. Also, kids are faced with bible quiz most times, especially in school and these bible trivia questions and answers will be of immense help to them at such point. Lets go ahead and make a list of the bible trivia questions and answers. We hope you’ll find them interesting

200 Bible Trivia Questions And Answers

Bible Trivia Questions And Answers
projectinspired.com
  1. When Samson killed 1000 Philistines at Lehi what weapon did he use? —– Ans: The jawbone of an ass (Judges 15:15)
  2. How old was David when he was anointed King of Israel? —–  Ans: 30 years (2 Samuel 5:4)
  3. Which disciples witnessed Jesus’ Transfiguration? —– Ans: Peter, James & John (Matthew 17:1-2, Mark 9:2, Luke 9:28-29)
  4. In Damascus, whose sight was restored by Ananias? —– Ans: Saul of Tarsus (Acts 9:17-18)
  5. To whom did Jesus say, “Get thee behind me, Satan”? —– Ans: Peter (Matthew 16:23 & Mark 8:33) and Satan (Luke 4:8)
  6. What are the final words of Jesus recorded in the New Testament? —– Ans: “Surely I come quickly” (Revelations 22:20)
  7. Prior to his conversion, how did Saul refer to the followers of Jesus Christ? —–Ans: The Way (Acts 9:2)
  8. How many rivers were formed from the river that went out of Eden? —– Ans: Four (Genesis 2:10) [Pishon, Gihon, Hiddekel, and Euphrates]
  9. What is the name of the place where Jacob slept and dreamed of Jacob’s Ladder? —– Ans: Bethel (Genesis 28:19)
  10. Who told Naaman to wash in the river Jordan seven times in order to cure his leprosy? —– Ans: Elisha (2 Kings 5:10)
  11. Who announced to Zachariah that his wife would bear a child to be named John (the Baptist)? —– Ans: The Angel Gabrieal (Luke 1:13)
  12. Who said, “…as for me and my house, we will serve the Lord”? —– Ans: Joshua (Joshua 24:15)
  13. In what village was Christ when he turned the water into wine? —– Ans: Cana of Galilee (John 2:11)
  14. How is the name “Emmanuel” interpreted? —– Ans: God is with us (Matthew 2:23)
  15. God tested Abraham by telling him to offer his only son as a burnt offering. Who was that son? —– Ans: Isaac (Genesis 22:2)
  16. How much was Judas paid to betray Jesus? —– Ans: 30 pieces of silver (Matthew 26:15)
  17. Who personally baptized more people, Jesus or John the Baptist? —– Ans: John the Baptist (John 4:2)
  18. Who witnessed Elijah being taken up to Heaven? —– Ans: Elisha (2 Kings 2: 11-12)
  19. Who hid Joshua’s spies from Jericho’s king? —– Ans: Rahab (Joshua 2:1-4)
  20. Moses died at age 120 and was buried in a valley of Moab. Who buried him? —– Ans: The Lord (Deuteronomy 34: 6)
  21. How many years were the Israelites in bondage in Egypt? —– Ans: 430 (Exodous 12:40-41)
  22. When they heard of the adversity that had befallen Job, how many of his friends came to comfort him? —– Ans. Three (Job 2:11)
  23. Who is the only woman mentioned in Paul’s letter to Philemon? —– Ans: Apphia, a Christian of Colossae (Philemon 2)
  24. What part of the day did Christ embark on the boat from which He calmed the waters? —– Ans: Evening (Mark 4:35)
  25. The Bible says Jesus had four brothers. What were their names? —– Ans: James, Joses (Joseph), Simon and Judas (Mark 6:3 & Matthew 13:55)
  26. After his epiphany, how long did Paul spend in Arabia before beginning his ministry? —– Ans: Three years (Galatians 1:18)
  27. How many troops did Sennacherib lose at the siege of Jerusalem? —– Ans: 185,000 (2 Kings 19:35)
  28. Who was the father of John the Baptist? —– Ans: Zacharias (Luke 3:2)
  29. How many demons came out of Mary called Magdalene? —– Ans: Seven (Luke 8:2)
  30. When the multitude came out to be baptized, how did John the Baptist characterize them? —– Ans: Brood of vipers (Luke 3:7)
  31. From what tribe of Israel did the Apostle Paul come? —– Ans: Benjamin (Philippians 3:5)
  32. Who directed Paul to preach to the Gentiles? —– Ans: Jesus Christ (Acts 26:17)
  33. Who was the king of Israel when David slew Goliath? —– Ans: Saul (1 Samuel 17)
  34. To whom did God describe Job as a perfect and upright man? —– Ans: Satan (Job 1:8)
  35. Who said, “Silver and Gold have I none, but such as I have I give thee?” —– Ans: Peter (Acts 3:6)
  36. James, the brother of John was the first Apostle martyred. How was he killed? —– Ans: With a sword (Acts 12:2)
  37. How old was Abraham when his son Isaac was born? —– Ans: 100 years (Genesis 21:5)
  38. What was the title placed on Jesus’ cross? —– Ans: THIS IS THE KING OF THE JEWS (Luke 24:38) or  JESUS OF NAZARETH THE KING OF THE JEWS (John 19:19)
  39. Who took his rod and stretched out his hand upon the waters of Egypt to turn them into blood? —– Ans: Aaron (Exodus 7: 19-20)
  40. Where were the disciples first called Christians? —– Ans. Antioch (Acts 11:26)
  41. When Jesus struggled with his cross, who was forced to bear it for him? —– Ans. Simon from Cyrene (Mark 15:21; Matthew 27:32)
  42. According to the Book of Revelations, what needs to be done to receive the crown of life? —– Ans. Be thou faithful unto death (Revelations 2:10)
  43. Two bodies of water were parted in the Bible. What were they? —– Ans: Red Sea by Moses (Exodus 14:21-22) & the Jordan River by Joshua (Joshua 3:7 through 4:18) and by Elijah and Elisha (2 Kings 2: 2-8 and 13-14)
  44. How tall was Goliath? —– Ans: 6 cubits and a span (1 Samuel 17:4) (approx 9+ feet)
  45. The Gospel of Matthew establishes the lineage of Jesus. How many generations are there between Abraham and Jesus? —– Ans: (Matthew 1:17)
  46. What did Paul say was the fulfillment of the Law? —– Ans: Love (Romans 13:10)
  47. Psalm 119 is the longest chapter in the Bible. What is the shortest? —– Ans: Psalm 117
  48. What are the dimensions of the Arc of the Covenant? —– Ans: 2 ½ cubits long, 1 ½ cubits wide, 1 ½ cubits high (Exodus 37:1)
  49. There are only two perfect cubes described in Scripture. What are they? —– Ans: The Most Holy Place (1 Kings 6:20) and New Jerusalem (Revelation 21:16)
  50. God parted the Red Sea so Moses and the Israelites could cross. What body of water did He part so Joshua and the Israelites could cross? —– Ans: Jordan River (Joshua 3:15-17)
  51. At Christ’s crucifixion when did darkness come over the whole land and how long did it last? —– Ans: Noon for three hours (Matthew 27:45)
  52. How old was Gideon when he died? —– Ans: A good old age (Judges 8:32)
  53. How many persons were sealed as “servants of our God on their forehead”? —– Ans: 144,000 (Revelations 7:4)
  54. What is the name of the City of God? —– Ans: New Jerusalem (Revelations 3:12)
  55. Who was the father of David? —– Ans: Jesse (Ruth 4:22)
  56. To which king did Isaac hide his spousal relationship with Rebecca by claiming she was his sister? —– Ans: Abimelech (Genesis 26: 1-9)
  57. Who were the three named women who found Christ’s tomb open and empty? —– Ans: Mary Magdalene, Joanna, Mary the mother of James (Luke 24:10)
  58. To which tribe of Israel did Moses belong? —– Ans: Levi (Exodus 2:1)
  59. Which gospels are the Synoptic Gospels? —– Ans: Matthew, Mark & Luke
  60. To what land did Moses flee after killing the Egyptian soldier? —– Ans: Midian (Exodus 2:15)
  61. Who was the eldest brother, Aaron or Moses? ans.  Aaron (Exodus 7:7)
  62. Christ’s first miracle was turning water into wine. Where did this occur? —– Ans: The wedding at Cana (John 2:6-9)
  63. Sarah was Abraham’s first wife. Who was his second? ans.  Keturah (Genesis 25:1)
  64. What relic did Moses remove from Egypt at the time of the Exodus? —– Ans: The bones of Joseph (Exodus 13:19)
  65. How old was Abraham when he was circumcised? —– Ans: 99 (Genesis 17:
  66. What is the sign of the covenant between God and Abraham? —– Ans: Male circumcision (Genesis 17:10)
  67. After Christ’s triumphal entrance into Jerusalem and after visiting the temple, where did he spend the night? —– Ans: In Bethany (Mark 11:11)
  68. The first two disciples selected by Jesus were brothers. Name them. —– Ans: Simon and Andrew (Mark 1:16)
  69. Which of the tribes of Israel was prohibited from owning land in Canaan? —– Ans: The Levites (Deuteronomy 18:2)
  70. What city is called the City of David? —– Ans: Bethlehem (Luke 2:4)
  71. Who ate honey out of a lion’s carcass? —– Ans: Samson (Judges 14:5-9)
  72. What famous city did Nebuchadnezzar rule? —– Ans:  Babylon
  73. Who was Israel’s first high priest? —– Ans: Aaron (Exodus 28)
  74. What colours of yarn were used to create the sacred ephod and breast piece worn by the high priest Aaron? —– Ans: Gold, blue, purple and scarlet (Exodus 28)
  75. Who were the parents of King Solomon? —– Ans: David and Bathsheba
  76. In the Bible, who did the sun and moon stand still before? —– Ans: Joshua
  77. How many books of the Bible are named after women? —– Ans: two – Ruth and Esther
  78. Who is the only woman whose age is mentioned in the Bible? —– Ans: Sarah
  79. In the Bible, for what “price” did Esau sell his birthright to his younger twin brother, Jacob? —– Ans: pottage of lentils (Genesis 25:29-34)
  80. What is the name of the sea where Christ harnessed a raging storm? —– Ans: the Sea of Galilee.
  81. Name the books in the Bible christened after women. —– Ans: Ruth and Esther.
  82. Name the cities spiflicated by God in the Book of Genesis. —– Ans: Sodom and Gomorrah.
  83. Name Goliath’s chosen arms for fighting with David. —– Ans: sword and a spear, Samuel 17:45.
  84. How many Jews were exiled to Babylon by Nebuchadnezzar? —– Ans: 4600 (Jeremiah 52:30)
  85. When Moses was preparing the Israelites for their coming confrontation with the seven nations of Canaan, how large an army did he raise? —– Ans: 603,550 (Numbers 1:46)
  86. When God finally let the Israelites enter the promised land of Canaan, how many nations had to be destroyed? —– Ans: Seven (Acts 13:19)
  87. Who leapt in his mother’s womb when Mary visited? —– Ans: John the Baptist (Luke 1:41)
  88. What does “Golgotha” mean? —– Ans: The place of the skull (Matthew 27:33; Mark 15:22; John 19:17)
  89. After the 5000 ate their fill of the 5 loaves and 2 fishes, how much food was left over? —– Ans: Twelve baskets full (Matthew 14:20)
  90. On the seventh day, how many times did Joshua’s army march around Jericho before the walls fell? —– Ans: Seven (Joshua 6:5)
  91. What did Moses do that kept him from entering the land of Canaan? —– Ans: He brought forth water from the rock by striking it twice with his rod rather than by speaking to it as God commanded. (Numbers 20:8-12)
  92. Who did God describe as “a blameless and upright man”? —– Ans: Job (Job 1:8)
  93. What were the two animals in the Old Testament that spoke to humans? —– Ans: A Serpent (Genesis 3:1-4) and an Ass (Numbers 22:28-30)
  94. Whose flock was Moses tending when he encountered the burning bush? —– Ans: Jethro, his father-in-law (Exodus 3:1)
  95. Who said, “Silver and gold have I none; but such as I have I give thee”? —– Ans: Peter (Acts 3:6)
  96. How long was Jonah in the belly of the great fish? —– Ans: Three days and three nights (Jonah 1:17)
  97. How many days did Joshua’s troops march around Jerico before the walls fell? —– Ans: Seven days (Joshua 6:3-5: Hebrews 11:3)
  98. What was the handwriting on the wall? —– Ans: MENE, MENE, TEKEL, UPHARSIN [PARSIN] (Daniel 5: 26-28)
  99. Where is King David buried? —– Ans: The City of David [Old Jerusalem] (1 Kings 2:10)
  100. At the transfiguration who appeared and talked to Christ? —– Ans: Elijah and Moses (Matthew 17:3; Mark 9:4; Luke 9:30)

Bible Quiz Questions And Answers Part II

Bible Trivia Questions And Answers

  1. How many Beatitudes are there? —– Ans: Eight (Matthew 5:3-10)
  2. How old was Noah when the flood was upon the earth? —– Ans: 600 years (Genesis 4:6)
  3. Which of Joseph’s (coat of many colors) eleven brothers said to his brothers not to kill Joseph but to cast him in a pit instead? —– Ans. Reuben (Genesis 37:21-22)
  4. When did Paul say he would visit the Romans? —– Ans: When he takes his journey to Spain (Romans 15:24)
  5. How old was Adam when he died? —– Ans. 130 years (Genesis 5:3)
  6. In the wilderness, how was John the Baptist clothed? —– Ans: A raiment of camel’s hair and a leathern girdle about his loins (Matthew 3:4)
  7. On two commandments hang all the law and the prophets. What are they? —– Ans: You shall love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with all your mind. You shall love your neighbor as yourself. (Matthew 22: 37- 40)
  8. How many times was Peter told to forgive his brother who had sinned against him? —– Ans: Seventy times seven times (Matthew 18:22 – KJV,ASV, NASV)
  9. After his epiphany on the road to Damascus, how long was Saul without sight? —– Ans: Three days (Acts 9:9)
  10. Where is Moses buried? —– Ans. In a valley in the land of Moab (Deuteronomy 34:6)
  11. About how long was Christ on the cross before he said “My God, my God, why hast thou forsaken me?” —– Ans: 9 hours (Matthew 27:46)
  12. How old was Moses when he died? —– Ans: 120 Years (Deuteronomy 34:7)
  13. According to Paul in Romans, how many righteous people are there? —– Ans: None (Romans 3:10)
  14. Adam and Eve had three sons. Cain was the firstborn followed by Abel. Who was the third son? —– Ans: Seth (Genesis 4:25)
  15. To whom did Jesus say, “Man shall not live by bread alone.” —– Ans: Satan (Matthew 4:4)
  16. How many loaves and fishes did Jesus use to feed the multitude (5000)? —– Ans: 5 loaves and 2 fishes (Mark 6:41; Matthew 14:17; John 6:9; Luke 9:13)
  17. What is the name of the city founded by Cain? —– Ans: Enoch (Genesis 4:17)
  18. How long had Lazarus been dead before being risen by Jesus? —– Ans: Four (4) days (John 11:39)
  19. How many devils were cast out of Mary Magdalene? —– Ans: 7 (Luke 8:2)
  20. What did John the Baptist eat while preaching in the Judean wilderness? —– Ans: Locusts and wild honey (Matthew 3:4)
  21. Name the mountain from which Moses viewed Canaan and on which he died. —– Ans: Mt. Nebo (Deuteronomy 32: 49-50)
  22. For refusing to worship a false god, Shadrach, Meshach, and Abednego were cast into a fiery furnace by King Nebuchadnezzar. How much hotter than normal did the king order the furnace fire to be? —– Ans: Seven Times (Daniel 3:19)
  23. Who is the only Gentile in the Bible to be identified as the Lord’s anointed? —– Ans: Cyrus [King of Persia 580 BC – 529 BC] (Isaiah 45:1)
  24. What is the shortest verse in the Bible? Ans: John 11:35 (”Jesus wept.”)
  25. In Genesis two men are identified as having walked with God. Who are they? —– Ans: Enoch (Genesis 5:24) and Noah (Genesis 6:9)
  26. Jacob & Esau were twin brothers. Name their father and mother. —– Ans: Issac & Rebecca (Genesis 25:19)
  27. Who negotiated with God to not destroy Sodom if but 10 righteous people could be found there? —– Ans: Abraham (Genesis 18: 23-32)
  28. What were the ten plagues God inflicted on Egypt? —– Ans: 1) River waters turned to blood, 2) Frogs, 3) Lice, 4) Flies, 5) Death of animals, 6) Boils, 7) Hail, 8) Locusts, 9) Darkness, and 10) Death of first born male (Exodus 7-12 KJV)
  29. What were the dimensions of Noah’s Ark? —– Ans: 300 cubits long, 50 cubits wide and 30 cubits high (Genesis 6:15)
  30. There are 66 books in the Bible. How many are in the New Testament? —– Ans. 27
  31. Which city was Jesus entering when Zacchaeus climbed a sycamore tree to see him? —– Ans: Jericho (Luke 19: 1-4)
  32. According to Jesus, what is the great commandment in the law? —– Ans: Thou shalt love the Lord thy God with all thy heart, and with all thy soul, and with all thy mind. (Matthew 22:37)
  33. What is the longest chapter in the Bible? —– Ans: Psalm 119 (176 verses)
  34. Where did Cain go when he left Eden? —– Ans: The land of Nod (Genesis 4:16)
  35. Who replaced Judas as the twelfth apostle? —– Ans: Matthias (Acts 1:15-26)
  36. What is the most common name in the Bible? —– Ans: Zecharia
  37. Of what were the 12 gates of New Jerusalem made? —– Ans: Pearls (Revelations 21:21)
  38. Name Jezebel’s husband. —– Ans: The monarch of Israel, Ahab, the Old Testament.
  39. Which timber was used to construct the Ark of Noah and what sealant was chosen to render it waterproof? Ans: Gopher wood and pitch respectively, Genesis 6:14.
  40. Name Moses’ brother. —– Ans: Show Answer
  41. What was the age of Moses at the time of his demise? —– Ans: 120 years, Deuteronomy 34:7.
  42. In the Bible, God is said to have physically written thrice – each time on a different surface. On what did his writing appear at the third instance? —– Ans: On a wall, Dan 5:5-12.
  43. What killed Matthew? —– Ans: A halberd.
  44. Balaam was spoken to by which animal? —– Ans: A donkey, Numbers 22:22-35
  45. What according to Potiphar’s wife had Joseph done that resulted in his imprisonment? —– Ans: Rape.
  46. When Jacob wanted to marry Rachel, what did he have to do? —– Ans: Be a servant to Laban for 14 years (Genesis 29:16-30)
  47. What prophet issued ominous warning against people who took advantage of widows and the fatherless? —– Ans: Malachi (Malachi 3:5)
  48. Which two wicked cities were destroyed by God in Genesis? —– Ans: Sodom and Gomorrah
  49. Who did Mordecai refuse to bow down to? —– Ans: Haman
  50. What kind of wood was used to make Noah’s Ark? —– Ans: Gopher wood (Genesis 6:14)
  51. How old was Moses when he died? —– Ans: He was 120 years old (Deuteronomy 34:7)
  52. How long was Daniel in the den of the lions? —– Ans: One night
  53. How tall was Goliath, the Philistine giant slain by David with a stone hurled from a sling? —– Ans: Six cubits and a span
  54. What animal is mentioned most frequently in both the New and Old Testaments? —– Ans: The Sheep
  55. Who wore the coat of many colors? —– Ans: Joseph
  56. How much time did Jonah spend in the belly of the whale? —– Ans: Three days and three nights
  57. What biblical Babylonian king cast Daniel into the lion’s den for praying to God in defiance of a royal decree? —– Ans: Darius the Mede (Daniel 6)
  58. According to the Bible, what weapons was the Philistine giant, Goliath carrying when he was slain by David? —– Ans: A sword and a spear (1 Samuel 17:45)
  59. What is the longest name in the Bible? —– Ans: Mahershalalbashbaz, (Isaiah 8:1)
  60. Who came to Zechariah to tell him that his wife would soon be having a baby? —– Ans: Gabriel
  61. Who demanded that John the Baptist’s head be brought on a platter? —– Ans: Daughter of Herodias
  62. Which apostle was killed by a halberd? —– Ans: Mathew, the tax collector
  63. According to the Bible, how many pearly gates are there? —– Ans: 12 (Revelation 21:12-21)
  64. In the Bible, which of the four horsemen of the Apocalypse rides a red horse? —– Ans: War (Book of Revelation)
  65. Who tells the disciples that Jesus had risen from the dead? —– Ans: Mary (called Magdalene)
  66. How many times did Peter deny Jesus? Ans: Three
  67. Who fled from Iconium when they heard of a plot to stone them? —– Ans: Paul and Barnabas (Acts 14:5-6)
  68. Who was the first king of Israel? —– Ans: Saul (1 Samuel 10:1)
  69. Which is NOT a book of the Old Testament — Joshua, David, Hosea, Zephaniah? —– Ans: David
  70. In Exodus, who was Miriam? —– Ans: The sister of Aaron and Moses (Exodus 15:20)
  71. What kind of tree did Zacchaeus climb to see Jesus enter Jericho? —– Ans: Sycamore (Luke 19: 1-4)
  72. Who was able to decipher Nebuchadnezzar’s dreams? —– Ans: Daniel (Daniel 2)
  73. Enumerate the sacred hues of the threads used to make the ephod, the part worn like a bib on the sacerdotal habit, for the high priest Aaron. —– Ans: Gold, scarlet, purple and blue, Exodus 28.
  74. Name the ruler of Judah afflicted by leprosy. —– Ans: Azariah or Uzziah, 2 Kings 15:5.
  75. What was it that Jacob had to do in order to marry Rachel? —– Ans: Serve Laban for 14 years, Genesis 29:16-30.
  76. Specify the duration which Jonah spent in the abdomen of a whale. —– Ans: Three nights and three days.
  77. Name the three wise men. —– Ans: Balthazar, Caspar and Melchior.
  78. In whose Gospels do the Beatitudes appear? —– Ans: Matthew and Luke.
  79. Who was Joseph’s master in Egypt as stated in Genesis 37:36? —– Ans: Potiphar.
  80. Name the disciple who was a tax collector. —– Ans: Matthew.
  81. What did the lords of the philistines offer Delilah for revealing the secret of Samson’s strength? —– Ans: They promised the sum of 1,100 pieces of silver each (Judges 16:5)
  82. What was the last plague on Egypt? —– Ans: The death of the firstborn (Exodus 12:29)
  83. What king of Judah was stricken with leprosy? —– Ans: Uzziah (also known as Azariah – 2 Kings 15:5)
  84. What king of Israel had a reputation as a fast and furious chariot driver? —– Ans: Jehu (2 Kings 9:20)
  85. What occurred when Jonathan and his armor-bearer attacked the Philistines? —– Ans: An earthquake (1 Samuel 14:11-15)
  86. Who built the first altar? —– Ans: Noah (Genesis 8:20)
  87. How many shekels did Abraham pay to buy the field of Machpelah? —– Ans: 400.
  88. After he fled for his life, which tree did Elijah sleep under? —– Ans: Juniper.
  89. Judas betrayed Jesus for exactly how many coins of silver? —– Ans: 30 pieces of silver.
  90. Name David’s father. —– Ans: Jesse.
  91. What is the name of the second book in the Bible? —– Ans: Exodus
  92. The name of God is not mentioned in only one book of the Bible. Which one? —– Ans: The Book of Esther
  93. In Matthew, Christ said, “It is written that Man shall not live by bread alone.” Where is it written? —– Ans: Deuteronomy 8:3
  94. For what sum was Joseph sold by his brothers to the Ishmeelites? —– Ans: 20 pieces of silver (Genesis 37:28)
  95. How many apostles did Jesus choose? —– Ans: Twelve (Luke 6:13)
  96. The angel said to Mary that Jesus would “reign over the house” of which Old Testament character? —– Ans: Jacob (Luke 1:33)
  97. In Luke’s account of the Sermon on the Mount to who does Jesus say “God is kind”? —– Ans: The unthankful and the evil (Luke 6:35)
  98. In the parable of the Prodigal Son, what portion would the son have received? —– Ans: A third (Deut 21:17; Luke 15:12)
  99. Who did Jesus say was “not far from the Kingdom of God”? —– Ans: One of the Scribes (Mark 12:28-34)
  100. Which prophet said, “Out of Egypt have I called my son”? —– Ans: Hosea (Hos 11:1)